Presentatie Tolerantielespakket op basisschool De Oostvogel

Door Hester Hage (Het Kontakt)

Wat houdt discriminatie eigenlijk in, en hoe kun je voorkomen dat iemand wordt buitengesloten? Met die vragen hielden leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool de Oostvogel zich bezig tijdens de aftrap van het vernieuwde Tolerantielespakket van Stichting 21 maart. 

Dat pakket werd op 21 maart, de Internationale dag tegen Discriminatie en Racisme, geïntroduceerd. Scholen en leerkrachten in Gouda kunnen het tolerantielespakket vanaf nu gedurende het hele jaar aanvragen. 

Wethouder Anna van Popering gaf het startschot voor het gebruik. Samen met de leerlingen maakte ze concreet wat racisme nu eigenlijk is. Het tolerantielespakket dat die dag wordt gepresenteerd, gaat ook over leuk met elkaar omgaan in de klas, benadrukte van Popering. 

Het was de jaarlijkse aftrap van het lespakket van stichting 21 maart. Ieder jaar wordt een vernieuwd educatief lespakket aangeboden voor het primair onderwijs. Met dit pakket denken kinderen na over thema’s als discriminatie, diversiteit, inclusie en verdraagzaamheid. 

Docent Naomi gaf de eerste les aan leerlingen van groep 7 en 8, een les over racisme en discriminatie. Gedurende 50 minuten gaan leerlingen aan de slag met verschillende opdrachten. Leerlingen krijgen bijvoorbeeld op het scherm twaalf foto’s te zien van heel verschillende kinderen. Dan mogen ze keuzes maken: wie is het aardigst, met wie zou jij willen voetballen? De meesten willen met een jongen voetballen. Leerlingen raken in gesprek met elkaar over waarom je iemand kiest, en wat vooroordelen precies zijn. En dat meisjes toch ook goed kunnen zijn in sport. Ook krijgen de leerlingen stellingen voorgeschoteld. Voorbeelden van stellingen: ‘je ziet aan iemand van welke muziek hij of zij houdt’, en ‘het is slecht om een vooroordeel te hebben’.

Aan de hand van opdrachten, video’s en overleggen in groepjes bespreken leerlingen wat discriminatie inhoudt, maar ook wat leerlingen kunnen doen als ze zelf iets meemaken, en hoe je kunt voorkomen dat iemand wordt buitengesloten.

Het vernieuwde Tolerantielespakket bestaat uit vijf verschillende modules die door de leerkracht zelfstandig gegeven kunnen worden met behulp van een digibord. Via de website www.tolerantielespakket.nl zijn verschillende digitale modules beschikbaar.

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie